Pelatihan Pembuatan Minyak Kelapa Murni (Virgin Coconut Oil) di Kecamatan Nekamese, Kabupaten Kupang

Authors

  • Dewi Lestarani Universitas Nusa Cendana
  • Arvinda C. Lalang Universitas Nusa Cendana
  • I Gusti N.Budiana Universitas Nusa Cendana
  • Jasman Jasman Universitas Nusa Cendana
  • Yantus A.B.Neolaka Universitas Nusa Cendana
  • Kasimir Sarifudin Universitas Nusa Cendana

DOI:

https://doi.org/10.61132/pandawa.v2i1.281

Keywords:

traditional coconut oil, virgin coconut oil

Abstract

The Nekamese region has the potential for coconut trees that are traditionally converted into coconut oil. Traditional coconut oil is of poor quality in terms of health and  requires a lot of energy to produce. While coconut  can be processed into pure oil and when sold, it will be more expensive. One way to process virgin coconut oil is by fermentation. Such knowledge is exactly what the community needs. But the partners do not  have knowledge about processing pure coconut oil. Therefore, the proposed solution for partners is to organize training on pure coconut oil production.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aditiya R, Rusmarilin H, Limbong L.N. (2014). Optimasi Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Dengan Penambahan Ragi Roti (Saccharomyces Cerevisiae) dan Lama Fermentasi dengan VCO Pancingan. Journal Rekayasa Pangan Dan Pertanian, 2(2).

Badan Pusat Statistik. (2022). Statistik Holtikultura. Link: https://www.bps.go.id/publication/2023/06/09/03847c5743d8b6cd3f08ab76/statistik-hortikultura-2022.html

Elfianus G. (2008). Teknik Pengolahan Virgin Coconut Oil Menggunakan Ragi Tape.

Buletin Teknik Pertanian, 13 (2), 69-72

Kemala,N. (2015). Kajian Pendapatan Dan Kontribusi Usahatani Kelapa (Cocos Nucifera) terhadap Pendapatan Keluarga Petani Di Kabupaten Tanjung Jabung Barat, Provinsi Jambi. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 15 (3) .

Muntasir dan Pius Weraman. (2017). Program Kemitraan Masyarakat Kemenristekdikti Non PTBH 2017-2018. Usaha Abon Ikan Produksi Savitri dan Tiaras Dengan Peniris Serbaguna Di Kota Kupang Provinsi Nusa Tenggara Timur. LP2M Universitas Nusa Cendana.

Setiaji B., dan Prayugo S. (2006). Membuat VCO Berkualitas Tinggi. Jakarta: Penebar Swadaya

Soro. M, Bahri. S, Rahim. E. A. (2016). Pemanfaatan Santan Instan Kadaluarsa Untuk Produksi Minyak Secara Fermentasi [Utilization Of Expired Istant Coconut Milk For Oil Production By Fermentation]. Kovalen, 2(3), 49-60.

Widiyanti, R. A. 2015. Pemanfaatan Kelapa Menjadi Vco (Virgin Coconut Oil) Sebagai Antibiotik Kesehatan Dalam Upaya Mendukung Visi Indonesia Sehat 2015 Prosiding Seminar Nasional Pendidikan Biologi 2015, yang diselenggarakan oleh Prodi Pendidikan Biologi FKIP Universitas Muhammadiyah Malang, tema: “Peran Biologi dan Pendidikan Biologi dalam Menyiapkan Generasi Unggul dan Berdaya Saing Global”, Malang

Downloads

Published

2023-10-31

How to Cite

Dewi Lestarani, Arvinda C. Lalang, I Gusti N.Budiana, Jasman Jasman, Yantus A.B.Neolaka, & Kasimir Sarifudin. (2023). Pelatihan Pembuatan Minyak Kelapa Murni (Virgin Coconut Oil) di Kecamatan Nekamese, Kabupaten Kupang. Pandawa : Pusat Publikasi Hasil Pengabdian Masyarakat, 2(1), 01–07. https://doi.org/10.61132/pandawa.v2i1.281

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.