Kuliner Pecel Madiun sebagai Bahan Ajar Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing dalam Mendukung Internasionalisasi Kuliner Bahasa Indonesia

Authors

  • Aprilia Dwi Marlina Universitas Sebelas Maret
  • Fadhila Anna Gunawan Universitas Sebelas Maret
  • Johana Prastika Alfa Universitas Sebelas Maret
  • Musyaffa Izzul Haq Universitas Sebelas Maret
  • Kundharu Saddhono Universitas Sebelas Maret

DOI:

https://doi.org/10.61132/bima.v2i2.911

Keywords:

Teaching Materials, BIPA, Pecel Madiun, Internationalization, Culinary

Abstract

This research will discuss the famous culinary dish, namely "Pecel Madiun", which will be used as new learning material for foreign students. The method used in this research is a qualitative descriptive approach, which aims to understand the condition of the research object as a whole in order to obtain detailed information about the creation of Indonesian language learning materials for Foreign Speakers (BIPA) using Madiun pecel as the context. This research also involved informants from one of the Madiun pecel food stall sellers in Jebres District, Surakarta City. The preparation of BIPA learning materials will be adjusted to the students' Indonesian language skills. Initial material will be presented in simple and easy to understand language, then more complex material will be introduced after students have mastered basic Indonesian. The choice of "Pecel Madiun" as the research object is very appropriate because this presents a new variation in BIPA Teaching Materials for foreign speakers.

References

Alam, G. N., Mahyudin, E., Affandi, R. N., Dermawan, W., & Azmi, F. (2022). Internasionalisasi bahasa Indonesia di ASEAN: Suatu upaya diplomatik Indonesia. Dinamika Global: Jurnal Ilmu Hubungan Internasional, 7(01), 25-52.

Farinda, F. U. (2023). Upaya pengenalan kuliner lokal Indonesia dalam materi ajar BIPA melalui media audiovisual. Paramasastra: Jurnal Ilmiah Bahasa Sastra dan Pembelajarannya, 10(1), 46-56.

Gunawan, F. A., Marlina, A. D., Nugroho, A. W., Mardani, A. N., & Saddhono, K. (2023). Pengembangan bahan ajar bahasa Indonesia bagi penutur asing (BIPA) melalui media kuliner “Nasi Goreng” untuk mahasiswa Yale University, Amerika Serikat. Fonologi: Jurnal Ilmuan Bahasa dan Sastra Inggris, 1(4), 20-30.

Hartono, D., Purwaningtyas, I., & Budiana, N. (2019). Wisata kuliner Nusantara: Diplomasi budaya melalui standarisasi materi ajar BIPA di era milineal. In Konferensi Internasional Pengajaran Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing XI (pp. 162-176).

Kusmiatun, A. (2016). Mengenal BIPA (Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing) dan Pembelajarannya. Penerbit K-Media.

Ningrum, R. K., Waluyo, H. J., & Winarni, R. (2017). BIPA (Bahasa Indonesia penutur asing) sebagai upaya internasionalisasi universitas di Indonesia. In Proceedings Education and Language International Conference (Vol. 1, No. 1).

Prasetyo, A. B. (2019). Pecel Madiun sebagai representasi identitas kuliner Indonesia dalam perspektif internasionalisasi. Jurnal Pariwisata dan Budaya, 5(1), 25-34.

Rahmawati, L. E., Suwandi, S., Saddhono, K., & Setiawan, B. (2017). Urgensi literasi komunikasi dalam pengembangan tes kompetensi berbahasa Indonesia untuk mahasiswa asing. Muhammadiyah University Press. http://hdl.handle.net/11617/8760

Rohimah, D. F. (2018). Internasionalisasi bahasa Indonesia dan internalisasi budaya Indonesia melalui bahasa Indonesia bagi penutur asing (BIPA). An-Nas, 2(2), 199-212.

Rokhman, B. I., & Haswanto, N. (2024). Perancangan website kuliner Pecel Madiun sebagai media pelestarian warisan budaya tak benda Indonesia: Design of the culinary Pecel Madiun website as a media for preserving intangible cultural heritage of Indonesia. Malcom: Indonesian Journal of Machine Learning and Computer Science, 4(1), 212-223.

Saddhono, K. (2012). Kajian sosiolinguistik pemakaian bahasa mahasiswa asing dalam pembelajaran bahasa Indonesia untuk penutur asing (BIPA) di Universitas Sebelas Maret. Jurnal Kajian Linguistik dan Sastra, 24(2), 101-114.

Saddhono, K., & Rakhmawati, A. (2018). The discourse of Friday sermon in Indonesia: A socio-cultural aspects and language function studies. Jurnal Komunikasi Islam, 8(2), 217-238. https://doi.org/10.15642/jki.2018.8.2.217-238

Saddhono, K., Rohmadi, M., Setiawan, B., Suhita, R., Rakhmawati, A., Hastuti, S., & Islahuddin, I. (2022). Corpus linguistics use in vocabulary teaching principle and technique application: A study of Indonesian language for foreign speakers. International Journal of Society, Culture & Language, 1(1), 1-15. https://doi.org/10.22034/ijscl.2022.1971972.2823

Saddhono, K., Setiawan, B., & Setyawan, B. W. (2022). Javanese culture as teaching materials in teaching Indonesia to speakers of other language (TISOL) in Java Island. Borneo International Conference on Education and Social Sciences, Bicess 2018, 293-296. https://doi.org/10.5220/0009020100002297

Santoso, A. (2018). Peran kuliner tradisional Jawa Timur dalam promosi bahasa dan budaya Indonesia ke manca negara. Jurnal Komunikasi dan Informatika Budaya, 7(2), 89-98.

Sugiyono. (2009). Metode penelitian pendidikan pendekatan kuantitatif, kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Sugiyono. (2016). Metode penelitian kuantitatif, kualitatif dan R&D. Bandung: PT Alfabet.

Zulfahmi, H. B. (2017). Pembelajaran bahasa Indonesia bagi penutur asing (BIPA) dan model pembelajaran tutorial. Tarbiyah Al-Awlad: Jurnal Kependidikan Islam Tingkat Dasar, 7(2).

Published

2024-06-08

How to Cite

Aprilia Dwi Marlina, Fadhila Anna Gunawan, Johana Prastika Alfa, Musyaffa Izzul Haq, & Kundharu Saddhono. (2024). Kuliner Pecel Madiun sebagai Bahan Ajar Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing dalam Mendukung Internasionalisasi Kuliner Bahasa Indonesia. Jurnal Bima : Pusat Publikasi Ilmu Pendidikan Bahasa Dan Sastra, 2(2), 324–335. https://doi.org/10.61132/bima.v2i2.911

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.