Internasionalisasi Bahasa Indonesia Melalui Kuliner Tradisional “Gulai” sebagai Bahan Ajar Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing Berbasis Kearifan Lokal

Authors

  • Jovita Ratu Parosa Universitas Sebelas Maret
  • Fitri Nur Rahmawati Universitas Sebelas Maret
  • Khazimah Ila Salsabila Universitas Sebelas Maret
  • Orisa Sativa Universitas Sebelas Maret
  • Kundharu Saddhono Universitas Sebelas Maret

DOI:

https://doi.org/10.61132/yudistira.v3i1.1482

Keywords:

BIPA, Indonesian culinary, Language and culture learning

Abstract

This study aims to analyze the potential of Indonesian culinary "Gulai" as a BIPA teaching material and to introduce Indonesian culture through traditional food. The method used in this study is a qualitative approach with data collection techniques in the form of interviews, observations, and documentation. The results of the study indicate that through the culinary learning media "Gulai" in the BIPA program can overcome the lack of teaching materials. Through the culinary teaching material "Gulai" in addition to promoting Indonesian language and culture, it can also add educational value and cultural value to BIPA teaching materials to be introduced to BIPA learners. This study focuses on the development of internationalization studies of the Indonesian language by utilizing traditional culinary as a learning medium by considering the global appeal, historical value, and diversity of traditional food flavors.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andriana, W. D., Suyatno, & Mulyono. (2024). Pengenalan Budaya Indonesia Melalui Buku Dongeng Cinta Budaya sebagai Bahan Ajar Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing (BIPA). Diskursus: Jurnal Pendidikan Bahasa Indonesia, 7(1), 53–71.

Anggraeni, S. D., Mutiah, A., Ardiningrum, D. I., & Wijayanti, O. (2024). Role Playing dalam Pembelajaran Drama untuk Menumbuhkan Rasa Percaya Diri Siswa Sekolah Dasar. Edukatif : Jurnal Ilmu Pendidikan, 6(1), 788–798. https://doi.org/10.31004/edukatif.v6i1.6166

Cherniaieva, A. A. (2021). Частота Асимптоматической Гиперурикемии Среди Взрослых Больных Сахарным Диабетом 1-Го И 2-Го Типа. INTERNATIONAL JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY (Ukraine), 16(4), 327–332. https://doi.org/10.22141/2224-0721.16.4.2020.208486

Effendy, R., Wulandari, P. A., Setiyaningsih, L. A., & Mariani, A. (2021). Mengglobalkan Makanan Tradisional Lewat Media Sosial Youtube sebagai Budaya Tandingan (Studi Food Vlogger Nex Carlos sebagai Media Promosi Kuliner Lokal). Jurnal Nomosleca, 7(2), 148–159. https://doi.org/10.26905/nomosleca.v7i2.6581

Halim, A. (2019). Pembelajaran Bahasa dan Budaya: Strategi Terintegrasi dalam BIPA. Yogyakarta: Penerbit Edukasi.

Hidayat, N. (2021). Efektivitas Metode Pengajaran Komunikatif dalam Pembelajaran BIPA. Jurnal Linguistik dan Pendidikan Bahasa, 15(2), 89-102.

Kristin Setyawati, Imam Nurcahyono, Khansa Hafidza, Lina Juliasari, & Khundaru Saddhono. (2024). Kuliner “Timlo Solo” sebagai Bahan Ajar BIPA dalam Upaya Internasionalisasi Bahasa Indonesia. Fonologi : Jurnal Ilmuan Bahasa dan Sastra Inggris, 2(2), 40–50. https://doi.org/10.61132/fonologi.v2i2.620

Kusmiatun, A. Mengenal BIPA (Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing) dan Pembelajarannya. 2018. Yogyakarta: Penerbit K-Media.

Naufalia, A. (2020). Bahan Ajar Tata Bahasa Daring Bermuatan Budaya melalui Komik Digital Lima Legenda Nusantara untuk BIPA Dasar. Semar BIPA UMK 2020, 27, 1–11. https://conference.umk.ac.id/index.php/semarbipa/issue/view/11/showToc

Nisa, L. K. (2022). Mahasiswa FKIP UNS Mengikuti Program Magang BIPA di Yale University. UNS. https://uns.ac.id/id/uns-update/mahasiswa-fkip-uns-mengikuti-program-magang-bipa-di-yale-university.html

Nugroho, A. (2021). Metode Pembelajaran Bahasa: Teori dan Praktik. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia.

Prasetyo, A. (2020). Pengaruh Pendekatan Kontekstual dalam Pembelajaran BIPA terhadap Pemahaman Budaya Peserta Didik. Jurnal Pendidikan Bahasa dan Budaya, 12(1), 45-56.

Purnamasari, A. (2021). Problematika Pembelajaran Bahasa Indonesia Bagi Penutur Asing (Bipa) Dalam Perspektif Psikolinguistik. Prosiding Seminar Nasional Sasindo, 1(2), 376–380. https://doi.org/10.32493/sns.v1i2.10822

Rahma, S. S., & Suwandi, S. (2021). Analisis Kelayakan Isi Dan Muatan Budaya Dalam Buku Ajar Bipa. Jurnal Pendidikan Bahasa dan Sastra, 21(1), 13–24. https://doi.org/10.17509/bs_jpbsp.v21i1.36654

Rama Aji Dananto, Syahla Ayu Yasinta, Syifa Rahmi Fauzani, Vania Salsabila, & Kundharu Saddono. (2023). Kuliner Gudeg sebagai Bahan Ajar Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing dalam Mendukung Internasionalisasi Bahasa Indonesia. Sintaksis : Publikasi Para ahli Bahasa dan Sastra Inggris, 1(6), 01–15. https://doi.org/10.61132/sintaksis.v1i6.131

Sari, R. (2020). Kuliner Tradisional Indonesia: Warisan Budaya yang Tak Terpisahkan. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia.

Sukardi, D. (2021). Media Pembelajaran dalam Pendidikan Bahasa. Bandung: Penerbit Alfabeta.

Supriyadi, D. (2018). Kuliner Tradisional Indonesia: Warisan Budaya yang Kaya Cita Rasa. Jakarta: Pustaka Nusantara.

Suryana, T. (2021). "Kompetensi Pengajar BIPA dan Implikasinya terhadap Keberhasilan Pembelajaran." Jurnal Bahasa dan Sastra, 9(3), 125-132.

Yuniatin, A., & Asteria, P. V. (2022). Pengembangan Bahan Ajar BIPA Madya Berbasis Kompetensi Plurilingual dan Plurikultural Terintegrasi Kearifan Lokal. Bapala, 9(2), 142–152.

Downloads

Published

2024-12-21

How to Cite

Jovita Ratu Parosa, Fitri Nur Rahmawati, Khazimah Ila Salsabila, Orisa Sativa, & Kundharu Saddhono. (2024). Internasionalisasi Bahasa Indonesia Melalui Kuliner Tradisional “Gulai” sebagai Bahan Ajar Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Yudistira : Publikasi Riset Ilmu Pendidikan Dan Bahasa, 3(1), 175–184. https://doi.org/10.61132/yudistira.v3i1.1482

Similar Articles

<< < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)